Has sentit parlar de les monedes socials i no et queda clar què són exactament? Vols descobrir més sobre aquest sistema d’intercanvi basat en la tecnologia blockchain?
Les monedes socials estan en auge des de la crisi pandèmica perquè són una eina molt potent per promoure la col·laboració local i enfortir els vincles comunitaris. De fet, en un moment on la tecnologia està present en totes les nostres interaccions quotidianes, han aparegut com una resposta innovadora a la necessitat de fomentar el consum sostenible a escala local.
El futur de les monedes socials es mostra prometedor. A mesura que més comunitats i persones s'interessen en alternatives econòmiques i busquen maneres d'enfortir els seus llaços socials, aquest sistema guanya terreny. A més, els avanços tecnològics, com el blockchain, poden oferir solucions per a superar alguns dels desafiaments actuals i permetre una major eficiència en aquest sistema d'intercanvi.
Avui t'expliquem què són les monedes socials, on s'estan utilitzant en l'actualitat i quins són els seus avantatges. Continua llegint si vols saber més sobre un dels exponents de l'economia circular, solidària i sostenible.
Què són les monedes socials i per a què serveixen?
Les monedes socials porten ja uns anys en circulació, però tot i així hi ha moltes persones que encara no estan familiaritzades amb aquest nou sistema. El primer que hem de tenir clar és que una moneda social és un instrument per a facilitar els intercanvis que es donen en el si d'una comunitat o xarxa.
El seu propòsit principal és enfortir l'economia local i promoure el desenvolupament comunitari. En utilitzar aquestes monedes, es fomenta el comerç local, es redueixen les cadenes de subministrament llargues i es potencia la col·laboració entre els membres de la comunitat.
Seguint amb això que acabem de dir, aquestes monedes socials són sistemes d'intercanvi que operen dins d'una comunitat o regió específica, complementant les monedes nacionals convencionals. Per tant, conviuen amb els diners oficials, però el seu ús es considera un element de transició cap a un sistema més just i igualitari. Quan emprem una moneda social estem participant en un sistema de crèdit mutu basat en la confiança, ja que la moneda no existeix fins que es produeix l'intercanvi.
A més, a diferència de les monedes tradicionals, les monedes socials no són emeses per un govern o una entitat centralitzada, sinó per la pròpia comunitat. Poden ser físiques o digitals i s'utilitzen per a transaccions entre els membres de la comunitat que participen en el sistema.
T'agradaria saber més sobre Watteco i el seu model de negoci? Marcel Hidalgo t'ho explica tot en Watteco, innovació social per la transició energètica.
Quins avantatges presenten les monedes socials?
Aquestes monedes ofereixen una àmplia gamma de beneficis tant per als individus com per a les comunitats.
- Enforteixen la comunitat. Promouen la interacció i la col·laboració entre els membres d'una comunitat. En utilitzar aquestes monedes, es creen llaços socials més forts, es fomenta el suport mutu i es promou un sentit de pertinença.
- Impulsen l'economia local. En fomentar l'ús de monedes socials, s'estimula el comerç local i es fa costat a petites empreses i emprenedors locals. Això ajuda a enfortir l'economia de la comunitat i redueix la dependència de les grans corporacions.
- Impedeixen les bombolles econòmiques. Contràriament a una moneda convencional, una moneda social no es pot acumular ni funcionar fora d'una zona determinada. A més té una quantitat limitada d’unitats segons el seu nombre d'usuaris. No es produeixen casos d'inflació, deflació ni especulació.
- Redueixen la desigualtat. Poden contribuir a reduir la desigualtat econòmica en proporcionar a persones amb menys recursos una via per a participar en l'intercanvi econòmic local. A més, fomenten una distribució més equitativa de la riquesa dins de la comunitat.
- Promouen de la sostenibilitat. Solen estar sostingudes per valors i principis de sostenibilitat. Per exemple, en fomentar el comerç local, es redueix la petjada ecològica associada amb els llargs desplaçaments de béns i es promou un enfocament més ecològic en el consum i la producció.
- Generen participació ciutadana. Una moneda social existeix a base de la riquesa que crea la gent amb els seus béns i serveis. Així mateix permet empoderar la gent que la utilitza, autoorganitzar-se fins a involucrar-se en la política local.
Enric Casulleras, Doctor d’Economia i Empresa a la Universitat de Vic, ens explica com les monedes socials poden impactar en l’economia local 👇👇.
Quines diferències trobem entre les monedes socials i els diners tradicionals?
Quan parlem de monedes socials, ens referim a un sistema d’intercanvi que està associat a les economies transformadores, més socials i solidàries, on la comunitat i les persones estan al centre. Aquestes monedes conviuen amb els diners oficials o convencionals, però presenten diferències importants.
- Contràriament als diners, la moneda social no pot ser acumulada. El concepte acumular o estalviar no té sentit quant a les monedes socials, ja que només s’utilitza per l’intercanvi de béns i de serveis.
- La moneda tradicional passa per alt aspectes socials com la solidaritat i la reciprocitat. En canvi, la moneda social els fomenta.
- Per últim, la moneda social manté un valor constant i ajustat a la realitat, eliminant la presència de la inflació i la deflació, la qual cosa beneficia als grups econòmics més vulnerables.
Quins tipus de monedes socials existeixen?
Existeixen molts tipus de monedes socials en funció del seu funcionament i la seva finalitat. Però, tot i així, cap d’elles es pot convertir en moneda oficial.
Encara que hi ha diferents tipus de monedes socials, totes tenen en comú l'objectiu de promoure intercanvis i transaccions econòmiques d'una manera més local, solidària i sostenible i d'enfortir les comunitats en les quals s'utilitzen. Cada tipus de moneda social té les seves pròpies característiques i formes d'ús, però tots comparteixen la idea de crear sistemes econòmics alternatius que s'allunyin de la dependència exclusiva dels diners tradicionals.
Avui us parlarem de quatre tipus de monedes socials que s’utilitzen de manera diferent, tot i tenir una funcionalitat molt similar:
- Sistemes de crèdit mutu: moneda que permet als participants d’una xarxa obtenir préstecs sense interessos. Això és possible gràcies a que les transaccions dins d’aquesta comunitat es realitzen de manera constant, a través d’un sistema de membres que presten i demanen prestats diners sense haver de pagar els interessos.
- Bancs de temps: intercanvis de serveis per un temps. Per tant, la moneda de canvi és el temps. Aquests bancs ofereixen ajuda mútua no monetària fomentant la cooperació, la integració social i la solidaritat. Per exemple, si un membre de la comunitat ajuda a una persona en alguna tasca, aquest acumula hores de crèdit que podrà utilitzar per rebre ajuda d’una altra persona en qualsevol moment.
- Xarxes de bescanvi: aquestes xarxes es basen en l'intercanvi de béns entre un grup de persones, sense necessitat d'utilitzar diners. En general, aquestes transaccions es realitzen en fires locals, on s'utilitzen vals o crèdits per a registrar els intercanvis. Per exemple, si tu tens alguna cosa que una altra persona necessita i aquesta persona té alguna cosa que tu necessites, podeu intercanviar aquests béns directament, sense diners pel mig.
- Monedes locals: circulen dins d'una regió específica i s'utilitzen per a fomentar l'economia local. En alguns casos, s'emeten bitllets físics específics per a aquesta moneda local, mentre que en altres casos s'utilitzen plataformes tecnològiques per a realitzar transaccions. La idea és que aquestes monedes locals promoguin el consum i la inversió dins de la comunitat, fent costat així als negocis i projectes locals.
Monedes socials amb èxit arreu del món
Hi ha diferents monedes socials que estan consolidades al món des de fa anys. De fet, només a Espanya ja existeixen més de 100 (el Puma a Sevilla, la Grama a Santa Coloma de Gramenet, el Zoquito a Cadis, la Rosa a Sant Feliu de Llobregat o la Turuta a Vilanova i la Geltrú, etc.).
A continuació, et presentem dos casos de monedes socials a Europa que han generat un impacte significatiu en les seves comunitats.
El Bristol Pound:
El Bristol Pound és una moneda complementària a la lliura esterlina utilitzada a la ciutat de Bristol, Regne Unit, des de 2012.
El seu valor és equivalent al de la lliura esterlina. Per tant, la conversió de Bristol Pounds a lliures esterlines es realitza a una taxa de canvi d'1 a 1 sense costos en els Cash Points.
Va començar sent una moneda en paper, però ara també admet pagaments a través d'Internet i dispositius mòbils, amb un sistema de pagaments per SMS anomenat TXT2PAY.
És la moneda local més important del Regne Unit i la primera a oferir comptes electrònics recolzats per una institució financera regulada. A més d'utilitzar-se per a adquirir béns i serveis, també es fa servir per a pagar impostos locals i algunes empreses paguen part del salari dels seus empleats en Bristol Pounds per a fomentar el consum local. Fins i tot, proveïdors d'energia accepten la moneda en el pagament de factures.
La funcionalitat d'aquestes monedes digitals depèn de la creació d'aplicacions amb alta usabilitat, considerant la diversitat dels usuaris. En el cas de Bristol, es van realitzar proves per a garantir que les persones grans poguessin utilitzar l'aplicació sense problemes. Tot i el sistema digital, els bitllets en paper també segueixen en circulació. A més, l'aplicació s'ha desenvolupat amb codi obert, la qual cosa permet que altres localitats aprofitin el treball realitzat i l'adaptin a les seves necessitats.
El Chiemgauer:
El Chiemgauer és una moneda regional activa a Alemanya, específicament a les comarques de Rosenheim i Traunstein, així com a la ciutat de Rosenheim a Baviera. Va sorgir al gener de 2002 com a treball de fi de curs durant el 2002 a l’escola Freie Waldorfschule Prien am Chiemgau.
Aquesta moneda està recolzada per l'euro i, amb ella, els consumidors poden canviar euros per Chiemgauers, amb un 3% de l'efectiu destinat a projectes socials. Després, utilitzen Chiemgauers per a realitzar compres en comerços locals, on els comerciants tenen l'opció de convertir-los novament a euros pagant una comissió del 5% o utilitzar-los per a pagar a altres comerços locals i evitar la comissió.
Aquesta iniciativa ofereix avantatges per a diversos actors involucrats:
- Consumidors: poden donar el 3% de les seves despeses en comerços locals a un projecte social, la qual cosa es tradueix en una contribució significativa al llarg de l'any.
- Projectes socials (principalment associacions): obtenen ingressos addicionals que poden utilitzar per als seus propis projectes.
- Comerços locals: atreuen a consumidors compromesos amb la comunitat i augmenten la seva visibilitat.
Dels 100 euros canviats per Chiemgauers, es destinen 95 com a reserva per a la reconversió, 3 euros com a donació al projecte social i 2 euros per a cobrir els costos administratius de la moneda.
Un altre aspecte destacable del Chiemgauer és l'oxidació. Per tal de promoure la circulació activa de la moneda, els bitllets de Chiemgauer tenen una data de caducitat de tres mesos. Aquesta mesura incentiva els usuaris a gastar els Chiemgauers amb rapidesa, evitant així els costos associats amb l'oxidació.
Vols estar informat de totes les novetats sobre la tecnologia blockchain i les monedes socials? Fes clic, emplena el formulari de la home, subscriu-te a nostra newsletter i estigues al dia de totes les tendències del sector.
El Watteco, la moneda social de la nostra cooperativa
Com ja t’hem explicat, les monedes locals s’utilitzen de manera local, és a dir, només tenen valor en un lloc determinat i beneficien als membres d’una comunitat o als ciutadans d’un barri, un poble o una ciutat.
Un dels avantatges més importants és l’impacte social i econòmic en el territori on s'utilitza. A més, aquestes monedes generen transparència i, en cap moment, permeten fer especulacions o acumulacions d’elles.
Un altre aspectes rellevant és l’ús digital de les monedes locals. D’aquesta manera, s’evita que es puguin duplicar i, a més, es pot portar un major control de circulació de la moneda.
A la nostra cooperativa, utilitzem els Wattecos per fer pagaments als comerços locals de ciutats on estem duent a terme projectes d’energies renovables. Aquestes transaccions es fan a través de la nostra app.
De fet, Watteco es basa en el concepte de “diner verd” ideat per l’economista Shann Turnbull.
“Els diners es tornen verds quan el seu valor el defineix l’electricitat generada per una cooperativa local a partir d’energies renovables”.
Shann Turnbull
Per tant, el Watteco és un actiu digital o “token” creat amb tecnologia blockchain, que pren valor gràcies a la generació de kW/h d’energia renovable. Concretament, amb l'estalvi econòmic que es genera en les factures del propietari quan s’autoconsumeix l’energia d’una instal·lació renovable. Aquest token serveix doncs per repartir l'estalvi entre els inversors i retornar-los el préstec i la rendibilitat promesa (del 10% en dos anys).
El Watteco manté una paritat de 1:1 amb l'euro. Això vol dir que el valor del token de Watteco és sempre igual a 1 euro (1 euro d'estalvi generat gràcies a l’autoconsum d'energia renovable).
El seu valor no varia, sinó que el que varia és la velocitat amb la que es generen. Com més eficient sigui una instal·lació i més energia autoconsumeixi aquell edifici, més estalvi significarà i més ràpid es generaran Wattecos.
La generació de Wattecos depèn doncs de diferents variables de cada projecte com ara la potencia instal·lada, els nivells de irradiació de la zona, tarifes contractades per l’edifici que autoconsumeix, els períodes tarifaris en els que s’autoconsumeix l’energia, etc.
A més, el Watteco és interoperable amb altres monedes locals, com per exemple la Rosa a Sant Feliu. Així, es poden intercanviar fàcilment els Wattecos per Roses per tal de potenciar-ne l’ús.
Si vols saber més sobre Watteco i la seva moneda social, fes clic al play!
El projecte Watteco està promogut per el Departament d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya i finançat per el Ministerio de Trabajo y Economia Social del Govern d’Espanya.
Si has arribat fins aquí, ja saps com les monedes socials poden contribuir a l'economia local d'una manera justa i sostenible. Així que si vius a un municipi on circula alguna moneda social o solidària, t'animem a provar-la i donar suport el comerç local 💯.